Tavaszi és őszi fokhagyma, vöröshagyma, saláta- és csemegehagyma  eladó- közvetlenül a termelőtől     

                 Email: gendaatti@freemail.hu  Tel: +36302067592

                                                                                             

           Fokhagyma eladóFokhagyma

2011. május elejétől zöld fokhagymaként, frissen felszedve darabra és csomózva értékesítjük az őszi fokhagymát.

A június-júliusi betakarítás után darabra és kilóra egyaránt árusítjuk mind az őszi, mind a tavaszi fokhagymánkat.

Kiszerelés: 10 / 25/ 50 darab

                    1 / 5 / 10 kg –illetve igény szerinti kiszerelésben.


Kertészetünk háztáji jellegű. Több tonnás nagyságrendű megrendeléseknek nem tudunk eleget tenni. Zöldségeinket elsősorban frisspiaci értékesítésre, háztartási felhasználásra szánjuk.

Áraink ennek megfelelően nem a nagybani zöldségpiac áraihoz, hanem az aktuális lakossági piaci árakhoz igazodnak. Nagyobb mennyiség vásárlása esetén módunkban áll kedvezményt adni.


Csóri kertészetünkben a fokhagyma két változatát termesztjük: Nyárádmenti tavaszi és B15 őszi fokhagymát.

1.Tavaszi fokhagyma

A tavaszi fokhagymánk ún. tájfaj. A szaporítóanyaga Erdélyből, a kertészetéről híres Maros megyei Nyárád-mentéről származik. Leginkább a tavaszi Makói Fokhagymára hasonlít. Külső és belső tulajdonságai nagyrészt megegyeznek a tavaszi Makóiéval. Kevés és jelentéktelen mértékű a marosmenti rokonáétól való eltérés.

Leírása: A növény magassága 30-50 cm. Buroklevelei fehérek. A gerezdek közepes méretűek, vagy annál picivel kisebbek. Fejenként általában 12-17 gerezd található. Színeződésre, lilulásra nem hajlamos. A fejek nagysága átlagosan 4 cm körüli. Normál körülmények között is egy teljes évig tárolható. A felszedését követő fél évben gyakorlatilag semminemű minőségi romlást, veszteséget nem lehet tapasztalni ennél a fajtánál, a következő fél évben is csak minimálist.

Rendkívül ellenálló fajta. Sohasem permetezzük, a talaját sem fertőtlenítjük, ennek ellenére eddig még soha nem fordult elő betegség az ültetvényünkben.

Terméshozama közepes- de a kisebb hozamért bőven kárpótol a rendkívüli fűszerességével. Intenzív íz-anyaga miatt jóval kevesebbet kell belőle felhasználni.

Február végén- március elején ültetjük. Betakarítása július közepén várható.

2. Őszi fokhagyma

Az államilag minősített B15 őszi fajtát termesztjük.

A növény különlegessége a kb. 120 cm hosszú magszár, amelyek tetején léghagymák képződnek. Ezekről a léghagymákról is szaporítható ez az őszi fajta, de a léghagymák ültetése utáni betakarításkor csak egyetlenegy gerezdes fejekre számíthatunk. Ezeket az egygerezdes fejeket elültetve legközelebb már teljes értékű fejeket takaríthatunk be.

Az őszi fokhagymánk termőképessége kifejezetten magas. A nagy méretű hagymák 5-8 gerezdet tartalmaznak, melyek meglehetősen nagy méretűek.

A termőképességét leszámítva mindenben alulmúlja a tavaszi fokhagymánkat. Igaz, az ára is jóval alacsonyabb.

Május elejétől csomózott zöld fokhagymaként áruljuk darabra vagy csomóra. Júniusi felszedése után darabra és kilóra egyaránt árusítjuk.

Kb. karácsonyig tárolható megfelelő minőségben.